„Ko se narava preoblači.”

Jesen je okušanje mladega vina, kuhanja marmelad, sokov, čas, ko se naša dolina odene v najlepše barve. Specite kostanj. Pripravite zadnji piknik v travi.

Zeljna juha

Jesenska zeljna juha

Potrebujemo:

–  ½ manjše zeljne glave
– 4 krompirje
– 50gr slanine
– žlico olja
– čebulo
– česen
– poper
– sol
– 1,5 l vode
– 2 žlici kisle smetane

Zelje narežemo na kocke, ga poparimo z vrelo vodo, odcedimo.

Na olju prepražimo čebulo, česen, slanino (le-to prihranimo ). Dodamo na kocke narezan krompir, zelje, sol, poper in zalijemo z vodo. Kuhamo pol ure. Kuhani juhi dodamo kislo smetano, lahko na hitro zmešamo s paličnim mešalnikom, vendar ne do konca. Naj se zelje in krompir še vidita. Okrasimo s prepraženo slanino.