Malina, maline, malini – malino-vec

Malina, maline, malini – malino-vec

Domačija Šeruga

Maline so čudovito jagodičevje, to pa je, če je zaupati strokovnjakom, najbolj zdravo sadje. So naravni antioksidant, bogate z vitaminom A in C, urejajo prebavo, izboljšujejo vid, znižujejo krvni sladkor, urejajo prebavo, poskrbijo za napeto kožo in bleščeče lase. Bi želeli še kaj več?

Naš nasad malin je prava paša za oči. Seveda nabiranje sadežev zahteva določeno mero časa, potrpežljivosti in dolge rokave. Je tudi med jagodičevjem tisto, ki ne prenese skladiščenja, torej ga uživamo takoj po nabiranju. Pri nas doma nabrane maline najprej ponudimo gostom za zajtrk, da jih zmešajo z jogurtom, domačo granolo, ovsenimi kosmiči. Dobršen del gre za sladice ob večerjah, ne predstavljam si Pavlove brez malin….

Maline lahko tudi zmrznemo – uporabimo kasneje za sladice, smutije… Sama jih vedno zmrznem na pladnju in nato pospravim v plastičnih posodah, vrečkah, da je odvzem lažji.

Lani, ko so maline dozorevale z nadzvočno hitrostjo, sem se odločila pripraviti malinovec.

Starejše generacije se spomnijo, da je bil malinovec predhodnik kokte in nato vseh nemogočih gaziranih pijač. Če smo šli v nedeljo na izlet, je bil zame vrhunec dneva obisk gostilne, kjer so postregli otrokom omamno osvežujočo rdečo pijačo v visokih kozarcih; na zunanji strani kozarca so se delale kaplje, tako hladen je bil malinovec. Srkala sem ga čisto počasi, da je dlje trajalo in okus po malinah me je spremljal še vse do doma.

Torej, želela sem mlajšim generacijam predstaviti pijačo moje mladosti. Vendar je nastal tako gost sirup, da smo ga porabili za preliv k sladoledu. Otroci bodo malinovec poskusili letos, obljubim.

Delite zgodbo

Spremljajte nas
spoznajte nas