Zeleno, ki te ljubim, zeleno

Zeleno, ki te ljubim, zeleno

Naj mi bo oproščeno, če si za pomlad izposodim Lorcov verz. Ko se v tem času zazrem v gozd, osupnem, koliko odtenkov zelene barve si je izmislila narava, kot Trnjulčica po dolgem zimskem spanju si ogrne nov plašč in zasije v osupljivi lepoti. Postojte za trenutek, globoko vdihnite svežino dneva in poskusite s pogledom zaobjeti to lepoto!

Pomlad je tudi čas, ko kar težko sledimo darovom, ki nam jih ponuja. Na sprehodu nabiramo zdravilne rastline za domačo grenčico, sušimo cvetje za čaj, delamo sirup iz smrekovih vršičkov in dišečega bezga.

Pomlad je tudi čemaž, vse od korenine, listov do cvetov se lahko uporabi v kulinariki – res ne moremo ponujati čemaževe juhe junija, maslo ali pesto pa pride prav kadarkoli v letu. Naj bo zelen tudi današnji recept.

Letos je Eva pripravila čemaževo sol. 1kg grobe soli ali solnega cveta je zmešala z nasekljanim čemažem, zmes večkrat premešala in v pečici pri nizki temperaturi sušila najmanj 6 ur. Ohlajeno sol je shranila v steklene kozarce in jo uporablja za juhe, omake in kruh.

Še recept za čemažev kruh:

  • 600g moke
  • 480ml tekočine (pol vode in pol mleka)
  • 5g kvasa
  • 50 ml olivnega olja (cca)
  • sol
  • ščep sladkorja

Zamesimo testo, ki je mehkejše in bolj »mokro« od tistega za navadni kruh. Pustimo, da vzhaja pol ure. Oblikujemo hlebček. Testo položimo na dobro naoljen pekač, ga premažemo z olivnim oljem in če se ne mudi, pustimo testo hajati tudi do 6 ur. Vsake toliko časa s prsti naredimo vdolbine, testo bo ponovno hajalo. Ogrejemo pečico na 180 °C, po testu posujemo čemaževo sol in pečemo cca 25min.

Mi kruh – topel ali hladen  -postrežemo z domačimi suhimi mesninami, pa vedno pri večerjah.

Delite zgodbo

Spremljajte nas
spoznajte nas