Jagodičevje niso samo jagode

Jagodičevje niso samo jagode

Domačija Šeruga jagode

Letošnja pomlad je res radodarna. Komaj sem nasušila bezgovo in lipovo cvetje, akacijo za čaj (hiša je omamno dišala), že so se začele barvati jagode, tako da smo jih ponudili že maja, sibirske borovnice so tudi že pospravljene, zdaj pa je napočila sezona malin. Vsak dan je za nabiranje potrebna kar dobra ura. Torej je poleg dolgih rokavov potrebna dobra mera potrpljenja. Že lani ob tem času sem pisala o malinah, kako jih uporabimo, shranjujemo, ponudimo gostom.
Maline so pa tudi razvajene prevzetnice: naš Rok jih en dan pokrije z mrežo, da se preveč ne izpostavljajo soncu, spet drugič jih pokrije s streho, da jih ne bi preveč pral dež pa spet odkrije, kajti dežne kaplje (pa ne preveč njih) jih ravno prav odžejajo. In potem jaz tekmujem z osami, kdo jih bo hitreje pobral ! Eva sveže uporabi za sladico po večerji, za zajtrk jih ponudi same, v jogurtu, v smuthiju.

Kar pa jih ostane, jih zmrznem, na pladnju, zmrznjene pa pretresem v vrečke z zadrgo in nazaj v zamrzovalnik – nikoli jih ne naberem toliko, da jih Eva ne bi uspela porabiti!

Jagodičevje vsebuje obilo vitaminov, mineralov, antioksidantov, je kakovosten vir hranil, dokazano učinkuje na zmanjševanje krvnega tlaka, ima zaščitni učinek na delovanje možganov, ublaži kognitivni padec, ki se pojavlja pri Alzheimerjevi bolezni, izboljšuje kakovost spanja – skratka, nikar ne oklevajmo; z nabiranjem razmigamo telo in upam, da sem vas prepričala o koristnosti uživanja jagodičevja.

Seveda pa je bilo včasih drugače – gozdne jagode so bile na podeželju samo za posladek, niso bile krompir ali fižol, samo s skodelico malin ali robid kmetje ne bi zdržali cel dan na polju.

Otroci so počitniške dni preživeli v gozdu in nabirali borovnice – skoraj izključno za prodajo. Odkupovale so jih kmetijske zadruge in tako prislužen denar je bil za šolske zvezke ali zimske čevlje. Ko so jih nesli v zadrugo, so bili vsi srečni, če je mimo po makadamu pripeljalo kakšno vozilo – cestni prah je »obarval« borovnice sivo, videti so bile bolj debele in čvrste, to pa je pomenilo višjo prodajno ceno, vendar naš Slavko pravi, da je bil ves srečen, če je zjutraj deževalo – to je pomenilo, da otrokom ni treba v gozd.

Sploh nisem omenila kraljice jagodičevja, jagode. Naj popravim to napako z receptom, primeren letnemu času, enostaven in hiter za pripravo.

Bezgova krema z jagodami

Potrebujemo:

  • pest jagod
  • 180g bele čokolade
  • 150g mascarponeja
  • 250g sladke smetane
  • 2 dl bezgovega sirupa
  • sok 1 limone, limonina lupina

Postopek:

Očistimo in narežemo jagode, prelijemo jih z 1 dl bezgovega soka in postavimo v hladilnik. Čokolado nad paro stopimo. Zmešamo mascarpone, ostanek bezgovega sirupa, limonin sok, naribano lupino, stepeno sladko smetano. S kremo napolnimo kozarce in jih postavimo za 2 uri v hladilnik. Predno jo ponudimo, kremo okrasimo z maceriranimi jagodami.

Lili

Delite zgodbo

Spremljajte nas
spoznajte nas