Jesensko razkošje – buče naše vsakdanje

Jesensko razkošje – buče naše vsakdanje

Domačija Šeruga kulinarika

Če vas dandanes pot zanese med polja, nikakor ne boste spregledali okroglih oranžnih lepotic, pripravljenih, da nam polepšajo dan in razveselijo krožnik.

V preteklosti, še pred nasilnim vdorom zahodnega Halloweena smo poznali le buče, ki so rastle v glavnem na kompostu in smo jih imenovali »svinjske« buče.

Babica je bila strašno ponosna na ogromne oranžne lepotice, ki jih je z njive lahko pripeljala le s cizo, tako težke so bile! Doma jih je kar s sekiro razsekala in še zdaj se spominjam glasnega cmokljanja prašičkov, ki so z neverjetno hitrostjo zmazali sočen obrok.

Včasih smo skuhali tudi marmelado (slive so običajno končale v slivovki); bučam smo primešali jabolka. Vem, da mi ni bila preveč všeč ne po barvi, ki je bila nekje bledo rjavkasta in ne po sladkobi – sladkor je bila dragocenost, ki ji pač ni mesto v buči.

Šele danes spoznavamo, kako univerzalna je buča v kulinariki : pripravljamo jo kot predjed, namaz, čips, čudovito kremno juho, kot prilogo z ješprenjem, ajdo ali samo iz pečice, z žara, čudovite pite, zavitke, bučno kremo.. marmelado …oh, saj ni konca – važna je le domišljija, okus buče se zlije s čimer hočete!

Doma gojimo v glavnem tri, štiri vrste in na jedilniku so že od julija, avgusta pa do marca, ker so tudi idealne za hrambo. Evi je najljubša maslenka, ker ima tanko lupino in peščišče le v spodnjem, odebeljenem delu, uporabna pa predvsem za peko, ker nima toliko vode kot muškatna, ki je po okusu sicer odlična, vendar jo je tako težko lupiti. Hokaido je klasika, jo pa premaga sweet mama.

Pa še recept, s katerim boste razveselili goste ali pa svojo družino.

V pečici pečena buča:

  • 1 okrogla buča (npr. sweet mama)
  • 3dl sladke smetane
  • 1,5 dl mleka
  • 3 stroki česna
  • sol, poper
  • 10dag parmezana
  • nasekljan svež timijan

Postopek:

Oprani buči odrežemo zgornji del s pecljem, izdolbemo semena. Spodnji del ovijemo z alufolijo in jo postavimo na pekač. Posebej zavremo smetano, mleko, česen, timijan, solimo in popramo. Dodamo parmezan in še vrelo zlijemo v bučo. Pokrijemo z zgornjim delom in pečemo v ogreti pečici na 150°C približno 1 uro (odvisno od velikosti buče). Pokrov buče odstranimo, še posipamo s parmezanom in odkrito pečemo pri temp. 180 st.C, da se buča zapeče. Postrežemo celo na krožniku.

Namig: takšna buča je odlična priloga k mesu, lahko pa posebej skuhate al dente ješprenj ali proseno kašo in jo zadnjih 15 minut vmešate v bučo in popečete.

Delite zgodbo

Spremljajte nas
spoznajte nas