Čemažev kruh
Čemažev kruh
Kakšen kruh imate radi? Ajdov ? Ržen? Koruzni? Pirin? S semeni?
Vrst kruha je res ogromno, toda roko na srce – najboljši je pečen doma. Za praznike je morda čas, da pričarate v stanovanju slastni vonj svežega kruha.
Morda bi poskusili dodati še sezonski čemaž? Zagotovo bosta z velikonočno šunko okusen par!
Moko presejemo v skledo, na sredi naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas. Dodamo sladkor, 2 žlici toplega mleka, premešamo. Ko kvas vzhaja, ob rob sklede vsujemo sol, na kvas pa zlijemo preostalo mleko, stopljeno maslo, čemaž. Če imate kuhinjskega robota, njemu prepustite mesenje testa. Ko je testo gladko, da odstopa od posode, ga stresemo na pomokano desko in naredimo hlebček. V skledi naj vzhaja, da 2x poveča volumen.
Stresemo ga na namaščen pekač, premažemo z jajcem, stepenim z mlekom, ga prebodemo ali naredimo nekaj zarez z nožem.
Pečemo v ogreti pečici pri 200°C 40 min na srednji rešetki.
Na dno postavite posodico z vodo – kruh bo še bolj rahel.
Pečenega stresete na rešetko, da se ohladi.