Pehtranova potica drugače

Pehtranova potica drugače

Domačija Šeruga kulinarika

Velike noči brez potice ni, vendar peka ni enostavna (vsaj prvič), poleg tega se potica hitro posuši, z veseljem pojemo košček, velik del je pa ostane, tega pa nočemo. Zame je testo ravno tako ali še bolj pomembno kot nadev, fila pravimo mi. Testo mora biti puhasto, sočno, dišati mora po praznikih!

Za našo družino po navadi spečemo majhne štrukeljce ali polžke, orehove, še večkrat pa pehtranove.

Testo je klasično:

  • 0,5kg moke tip 400

  • 100g masla

  • 2 dl mleka

  • 3 žlice ruma

  • 100g sladkorja

  • 1 naribana lupina bio limone

  • ščepec soli

  • vanilin sladkor

  • 1 jajce za premaz

  • pol kocke svežega kvasa

Nadev:

  • 2 pesti pehtrana, sveže sesekljanega ali suhega

  • 200g masla

  • 120 g sladkorja

  • 2 jajci

  • nekaj žlic prepraženih drobtin ali zdrobljenih piškotov

  • pest v rumu namočenih rozin

  • 2,5 dl domače sladke smetane

Postopek:

Moko presejemo v skledo, na sredi naredimo jamico, kamor zdrobimo kvas, dodamo čajno žlico sladkorja in 3 žlice mlačnega mleka, premešamo in pustimo, da kvasec naraste.

Dodamo vse sestavine (vse naj bo toplo, ne vroče in sol dodamo ob strani, ne direktno na kvasec) in mesimo, da dobimo gladko, voljno maso. Skledo pomokamo, vanjo položimo testo in ga pokritega pustimo, da vsaj 1x naraste. Razvaljamo ga na cca 1cm, namažemo z nadevom, testo tesno zvijemo in ga narežemo na 3cm debele kolute. V okrogel, namaščen pekač jih zložimo, premažemo z jajcem in pustimo, da še enkrat vzhajajo.

Pečemo jih v ogreti pečici na 180°C približno 25 min.

Namig: ena količina testa je zagotovo za dva okrogla pekača. Zakaj ne bi imeli pehtranove in orehove/lešnikove/rožičeve/jabolčne potičke?

Delite zgodbo

Spremljajte nas
spoznajte nas