Novodobna teta Pehta

Novodobna teta Pehta

Domačija Šeruga

Če nabirate zdravilna zelišča, veste, da je pomlad in začetek poletja vaš čas.

Na naši domačiji se z nabiranjem rož ukvarjava midva z Rokom – on za zeliščni liker, jaz za čaje. Seveda je Rok bolj priden in namaka zdravilne rože od pomladi do jeseni, se jaz poleti ustavim.

Izberem res lepe, suhe dni in zelišča sušim v sušilniku, na nizki temperaturi. Popolnoma suha z roko ali z valjarjem zdrobim in pospravim v velike papirnate vrečke, jeseni pa pripravim mešanico zelišč za čaj. Trenutno sušim zadnje lipovo cvetje, v shrambi pa so že suhe trobentice, vijolice, bezgovo cvetje, kopriva, smrekovi vršički, cvetovi akacije, melisa in meta. Počakala bom še na materino dušico, v domačem zeliščnem vrtu naberem še žajbelj in to je moja mešanica za domači čaj. Seveda nisem izučena zeliščarica, zato nabiram rastline, ki jih poznam in pripravljam mešanico, za katero vem, da je bogata z antioksidanti, ima več vitamina C, je super pijača za hladne dni, ob prehladu.

Rok za svoj jegermeister potrebuje več zelišč; v bistvu naj bi jih bilo okoli 40. V steklenico s širokim grlom jih namaka v žganje, občasno precedi, na koncu, ko so v žganju jeseni še zrele brinove jagode, doda nekaj sladkorja in pijača je pripravljena. Skoraj pri vsaki hiši delajo jegermeister in niti dva nista enaka – razlikuje se po sestavinah, stopnji alkohola, sladkorju, skratka, vsaka hiša ima svoj, edinstven zeliščni liker (ali grenčico).

Zakaj pišem vse to? Kdor nabira zdravilne zeli, opaža, da jih je vedno manj – še pred 40 leti je bilo moč nabrati tavžentrožo na vsakem travniku, zdaj je na Dolenjskem redka, morda kje na gorjanskih košenicah; tudi materine dušice ni več toliko kot pred leti, hiter razvoj se opazi tudi tu.

Nabiranje zelišč se mi zdi tudi poučno – ko se je Rok odločil za pripravo jegra, veliko rastlin sploh ni poznal. Podobno je pri nabiranju sestavin za čaj – je poučno, ustvarjalno, povezano s sprehodi v naravo in končno – veliko ljudi se sprašuje – kaj podariti za rojstni dan, novo leto – kozarec ali vrečka čaja se mi zdi zelo osebno in unikatno darilo.

Delite zgodbo

Spremljajte nas
spoznajte nas