Vrtnarjenje – garanje ali sprostitev?

Vrtnarjenje – garanje ali sprostitev?

Domačija Šeruga

Pridelovanje zelenjave je bilo že od nekdaj del mojega življenja.

Spomnim se svoje dolenjske babice. Prav blizu hiše je imela svoj mali zelenjavni vrt. Vrtec, je poimenovala majhen kos obdelane zemlje na kmetiji. Dedek, ki je rad mizaril, ji je naredil lično leseno ograjo z vratci, tako da je bila zelenjava zaščitena pred požrešnimi kokošmi pa tudi srnami, ki so rade prihajale iz bližnjega gozda. Grede s solato, prvo čebulo, peteršiljem in sejanci so bile ločene z ozkimi potkami, ograjo je kmalu prepletla čudovito dišeča vrtnica in okrasni srobot, v kotu se je bohotila potonika, ob robovih gred so rasle dišeče plamenke. Nekoč sem slišala dedka, ki se je obregnil, češ, če bo tudi rože dala v lonec, babica pa: »Rože so vendar za na grob! Kaj bodo drugi rekli, če ne bo na grobu cvetja«. Seveda smo vsi potiho vedeli, da bo to cvetje ostalo doma in razveseljevalo babico.

Sama seveda nimam vrta, pač pa kar veliko njivo, ki ji pravim vrt. Zaradi potrebe družine in naših gostov je rastlin veliko. Ob robu je nasad malin in ribeza, ob drugem robu se bohotijo šparglji.

Rok je postavil štiri tunele, kjer raste zelenjava vse leto, tri visoke grede in veliko dvignjenih gred, ostalo njivo prekrivajo buče in bučke, melone in lubenice.

Ne morem si kaj, da ne bi zasadila tudi cvetja, od travniških plavice, maka in marjet do krhke navadne kozmeje, cinij pa seveda obrobnih žametnic, ognjiča in kapucink. Med sadikami paradižnika so vedno grmi bazilike in rožmarina.

Z veseljem peljem tudi goste med zelenjavo, tako da vidijo, od kod sestavine za večerjo ali pa da je tudi na tem delu kmetije zelo prijetno. Izmenjamo si pa tudi izkušnje, včasih semena in posedimo na klopci med gredami.

Vprašanje iz naslova je torej retorično. Vrtnarjenje je odlično zdravilo za telo in duha. Seveda nisem pozabila na primarno funkcijo vrta – da Eva dostikrat poišče idejo za večerjo na vrtu – vrne se s polno košaro bučk, paradižnika, paprike, jajčevcev, ohrovta, fižola, koromača in jedilnik se zapiše kar sam. In marsikateri gost, zaprisežen mesojedec prizna, da če bi mu kuhala Eva vso to različno in nadvse okusno zelenjavo, bi rade volje postal vegetarijanec.

Delite zgodbo

Spremljajte nas
spoznajte nas