Sezona čemaža se je začela
Sezona čemaža se je začela
Čemaž in pomlad hodita z roko v roki.
Baje se medved, ko se zbudi iz zimskega spanja, najprej okrepča s čemažem. Medveda pri nabiranju še nisem srečala, sodi pa zame med super živila. Poleg zdravilnosti je predvsem zaradi okusa in uporabnosti tako cenjen.
Eva ga v kuhinji uporablja pri marsikateri jedi, sezonsko pa tudi celo leto.
Kako ga shraniti?
Čemaž s časom izgublja na moči, večji ko je, manj ima vonja in okusa, zato je najbolje nabirati mladega; v kulinariki je uporaben ves, od korenine do cveta.
Korenine – kot pesto, sesekljane, z oljčnim oljem in solnim cvetom.
Listi – kot pesto, sušen.
Cvetovi – vloženi.
Pesto dodajamo juham, omakam, z njim delamo čemaževo maslo, namaze s skuto,…
Najboljši pa je svež, zato izkoristite sezono, narežite liste v solato, naredite namaz, odlična malica bo, izkoristite vse, kar vam surov čemaž nudi. Preženite pomladno utrujenost.
Se bojite, da ga boste zamenjali s strupeni rastlinami? Najbolj prepoznaven je vonj po česnu, sledite mu in nič ne bo narobe. Liste režite posamezno, nikakor ga ne kosite s koso ali s srpom.